trójkąt
stefek: oblicz pole trójkąta oprzyprostokątnych długości x i 3x i przeciwprostokątnej 4√2
27 lut 18:57
Blee:
Tw. Pitagorasa i wyznaczasz x ... pozniej liczysz pole.
27 lut 18:58
PW: Mam pytanie (nie dla matematyków, ale dla uczniów).
Prostokąt opisany w zadaniu jest tylko jeden. Czy wobec tego można policzyć pole nie
wyznaczając x?
27 lut 19:11
Dobra kawa:

x
2+(3x)
2= (4
√2)
2 i x>0
x
2+9x
2= 32
10x
2= 32
x
2= 3,2
x=
√3,2
P= 0,5x*3x
27 lut 19:14
stefek: chyba nie bo nie mamy wartości boku a i wysokości ,trzeba to chyba wyliczyć z tw.pitagorasa,
ale wychodzą mi głupoty
27 lut 19:15
Eta:
10x2=32 ⇒ x2=3,2
P=1,5x2= 4,8 [j2]
27 lut 20:21
stefek: dziękuję wszystkim...
27 lut 22:48