cos(-11/4π)
Oki: Oblicz:
cos(−
114π)= ?
ma wyjść −
√22 a mi ciągle na plusie wychodzi

najpierw wyrzucam minus przed nawias i mam −cos495 stopni, a później −cos(450+45) no to
przechodzę
na kofunkcje,a że jesteśmy w 2 ćwiartce (...w drugiej tylko sinus) to wychodzi mi sin45 stopni
i nie wiem czemu w odpowiedzi jest minus

Czy ktoś widzi błąd w moim rozumowaniu i pomoże mi go znaleźć?
27 lut 18:37
annabb: Cos jest parzysta więc cos (−a)=cos (a)
27 lut 18:39
Dobra kawa: | | 11 | | 11 | | 3 | | 3 | | 1 | |
cos(− |
| )pi= cos( |
| )pi= cos2 |
| pi= cos |
| pi= − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | √2 | |
27 lut 18:42
Oki: wciąż nie wiem gdzie zrobiłam błąd, co znaczy, że jest parzysta?
27 lut 18:48
annabb: Parzysta to jak ujemne sa takie same jak dodatnie czyli symetryczna względem osi OY
27 lut 18:49
annabb: Błąd zrobiłaś wyciągając minus przed nawias..jak to okreslilas czyli pierwszy krok
27 lut 18:51
Oki: czyli, że jak mam cosinus i minus przy pi to zawsze będzie tak jakby go nie było? opuszczam go
po prostu?
27 lut 18:51
aniabb: tak
27 lut 21:47