prawdopodobieństwo
mat: Małe dziecko wyciąga dwa buty z pudełka zawierającego 5 par. Jakie jest prawdopodobieństwo , że
są to buty z tej samej pary ?
Ktoś pomoże ?
27 lut 18:34
annabb: 5/45=1/9
27 lut 18:42
Dobra kawa: annabb to nie jest pomoc .
27 lut 18:44
annabb: Góra to jedna z 5 par dół to kombinacje 2z10
27 lut 18:48
PW: Zdarzenia elementarne to podzbiory
{a, b}⊂{a
0,a
1, b
0, b
1, c
0, c
1, d
0, d
1, e
0, e
1}
− dwuelementowe podzbiory zbioru 10−elementowego.
| | | | 10.9 | |
Zbiór zdarzeń elementarnych Ω ma więc | = |
| =45 elementów. |
| | | 2 | |
Zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A − wyciągnięto buty "od pary" to
{a
0, a
1}, {b
0, b
1}, {c
0, c
1}, {d
0, d
1},{ e
0, e
1}
− jest ich 5.
Przyjmujemy, że każde zdarzenie elementarne jest jednakowo prawdopodobne, można więc zastosować
twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa:
| | |A| | | 5 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 45 | | 9 | |
27 lut 18:48
PW: Widzą, że mamy recenzenta. Zostaw tę kawę i sam(a) pomagaj.
27 lut 18:49
Dobra kawa: PW zaden ze mnie recenzent .
sam sie ucze planimetrii i rachunku prawdopodobienstwa .
Wiec jak sam pewnie zauwazyles napisanie samego wyniku to zadna pomoc
Kawe mam dobra . Montanapremium Starke 12345 .100% Arabica (nie pakowana w Polsce
Polecam
27 lut 19:02
PW: Nie powinienem pić kawy
27 lut 19:05
aniabb: napisanie wyniku też może być wskazówką

i pewną presją do zainteresowania się własnym postem

chociażby żeby napisać a dlaczego
27 lut 21:50