twierdzenie
sara: na bokach trójkąta prostokątnego zbudowano trójkąty równoboczne. Uzasadnij, że Pa+Pb=Pc
proszę mam to na jutro,a mam luki z powodu choroby
27 lut 18:32
annabb: Wzor na pole ... wyciagasz pierwiastek /4 przed nawias i masz twierdzenie pitagorasa
27 lut 18:41
sara: ale jak to napisać i uzasadnić pomóżcie....
27 lut 18:44
stefek: pomóżcie jak to powinno być wytłumaczone w całości
27 lut 19:07
stefek: robimy zadania z kolezanką pomóżcie bo będzie pała jak nic.......
27 lut 19:11
PW: No, skoro z koleżanką…
Wzór na pole trójkąta równobocznego to
gdzie u oznacza długość boku trójkata. Tam są trzy trójkąty, więc i trzy wzory − różniące się
właśnie tymi długościami podstaw (czyli długościami boków trójkąta).
annabb to napisała, aleście sie nie wczuli
27 lut 19:19
stefek: sorry ale nie kumamy o co chodzi
27 lut 19:25
PW: No o twierdzenie Pitagorasa. Piszesz Pa+Pb i doznajesz olśnienia, że to przecież Pc.
27 lut 19:29
27 lut 19:40
Mila:

1) z tw. Pitagorasa:
c
2=a
2+b
2
2)
| b2√3 | | a2√3 | | √3 | | √3 | |
| + |
| = |
| *(b2+a2)=c2* |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
cnw
27 lut 19:58
sara: Mila wielkie dzięki stefek tez dziękuje
27 lut 21:01
Mila:
27 lut 21:30
aniabb: a ja dopiero teraz mogę rysować
27 lut 21:46