Dowod
Dobra kawa:

Potrzebuje dowodu ze trzy srodkowe poziela trojkat na 6 trojkatow o rownych polach
27 lut 18:31
PW: Wskazówka. Skoro to są środkowe, to można zobaczyć mały trójkąt podobny do dużego.
27 lut 19:26
Dobra kawa: Teraz nic nie znalazlem moze pozniej znajde
dzieki za podpowiedz .
27 lut 19:41
Eta:

P(AFC)=P(BFC) ⇒ P
1+2P
3 = P
1+2P
2 ⇒ P
3=P
2
P(ABD)=P(ADC) ⇒ 2P
1+P
2=2P
3+P
2 ⇒ P
1=P
3
zatem P
1=P
2=P
3
wniosek ... P(ABC)= 6P
1=6P
2=6P
3
27 lut 19:46
Dobra kawa: dziekuje
27 lut 19:53
PW: No to inaczej: okrąg wpisany, ale coś mi się nie widzi teza − trójkąty będą miały równe pola
tylko parami (3 pary trójkątów o jednakowych polach).
Trójkąt musiałby być równoboczny.
27 lut 19:55
PW: Odszczekuję.
Eta jest bezkonkurencyjna
27 lut 19:57
Eta:
27 lut 20:06
PW: Kiedyś miałem to dobre − no to, co się zapomina… I tak mi się zdaje, że już to zadanie
rozwiązywałaś parę lat temu.
27 lut 20:09