mat
mat:
Chce, zeby a∊N nie przekroczylo 20, to mam napisac w wyrazeniu modulo 20, czyli a=x mod 20 ?
27 lut 17:18
Blee:
Może przyjąć wartość 20

0 jest u Ciebie traktowana jako liczbę naturalną
27 lut 17:32
mat: 0 jest naturalne i a moze przyjac wartosc 20.
27 lut 17:48
mat: ?
27 lut 18:56
Blee:
To wtedy a = x (mod 21)
27 lut 18:56
Blee:
Bo wtedy a ∊ {0,1,2,...,19,20}
27 lut 18:57
mat:
Bo spotkalem sie z takim wyjasnieniem: wartosc nie moze przekroczyc x (naturalny) i stad we
wzorze mamy modulo x.
Chyba, ze powinno byc: nie moze osiagnac x ... ?
27 lut 19:06
Adamm: a<20
27 lut 19:11
Adamm: Blee, te nawiasy implikują użycie modulo jako relacji, gdy w tym wypadku chodzi nam o działanie
najlepiej napisać tak
a=(x mod 21)
27 lut 19:12
mat:
To bylo po angielsku:
"...value does not exceed 30, which gives rise to the congruence modulo 30 component
in the formula..."
27 lut 19:37
mat: Czyli byl blad?
27 lut 20:16
Blee:
Zapis a = b mod c
oznacza reszte z dzielenia b/c ... reszta z dzielenia jest mniejsza nic c w koncu 4/2 = 2 +
(reszta 0)
27 lut 20:19