Granica Funkcji bez użycia reguły de L'Hospitala
Adam: Bez użycia reguły de L'Hospitala oblicz granice
| | sin7xcos2x | |
lim x−>0 = |
| |
| | sinx | |
Prosiłbym o rozwiązanie krok po korku i co z czego się bierze.
27 lut 15:46
kochanus_niepospolitus:
| sin7xcos2x | | 7*sin7x | | x | |
| = |
| * |
| *cos(2x) −> (7*1)*(1)*(1) = 7 |
| sinx | | 7x | | sinx | |
27 lut 15:47
kochanus_niepospolitus:
Jakieś wyjaśnienia są konieczne
27 lut 15:50
Adam: Jeżeli można to skąd się wzięło 7 w mianowniku ?
27 lut 15:54
kochanus_niepospolitus:
mnożę licznik i mianownik przez 7x
| sin(7x)*cos(2x) | | sin(7x)*cos(2x) | | 7x | |
| = |
| * |
| = |
| sinx | | sinx | | 7x | |
i zapisuję w takiej postaci, abyś 'ładnie' widział z jakiego wzoru skorzystać
| | sin7x | | x | |
= 7 * |
| * |
| * cos(2x) |
| | 7x | | sinx | |
27 lut 15:59