wspólnym pierwiastkiem równań (x^3 -1)(x-10)(x-5)..
Marko Polo: wspólnym pierwiastkiem równań (x3 −1)(x−10)(x−5) (x3 −1)(x−10)(x−5)=0 oraz 2x−10/x−1 jest...
27 lut 11:47
Marko Polo: przepraszam, jakiś błąd wystąpił przy dodawaniu pytania
EDYCJA
wspólnym pierwiastkiem równań (x2 −1)(x−10)(x−5=0 oraz 2x−10/x−1 jest.
27 lut 11:51
szkolnik: odp Wspólnym pierwiastkiem jest x=5
27 lut 11:51
Marko Polo: No właśnie i tutaj mi wychodzi że 1 też jest wspólnym pierwiastkiem
gdzie robie błąd?
27 lut 11:53
Marko Polo: ja pozbyłam się mianownika i liczyłam jak delte
27 lut 11:54
Jerzy:
| | 2x − 10 | |
Dla x = 1 nie istnieje wyrażenie: |
| |
| | x − 1 | |
27 lut 11:55
Marko Polo: aaa, dziękuje!
27 lut 11:57
Jerzy:
A poza tym, skąd pomysł: x = 1 ?
27 lut 11:57
Marko Polo: pomnożyłam mianownik i licznik przez x−1, wymnożyłam licznik, obliczyłam delte i wyszło x=1 x=5
27 lut 12:03
Jerzy:
Przy tego typu zadaniach już na wstepie należy zrobic odpowiednie założenia,
w tym zadaniu: x − 1 ≠ 0 ⇔ x ≠ 1
27 lut 12:08
Marko Polo: Wiem o tym ale często o tym zapominam, wiec dziekuje za odpowiedz, bo bym na to nie wpadła
27 lut 12:09