Nierówność
NJ: Witam,
czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak rozwiązać taką nierówność:
D4 − 12,7 >= 4303,552*D
27 lut 10:37
Adamm: na pewno rozwiązania będą 2
pewnie i tak nie szukasz dokładnego rozwiązania, więc je przybliż
metody masz np. takie jak siecznych, Newtona, czy mieszana (raz siecznych, raz Newtona)
mieszana powinna działać najlepiej
27 lut 10:42
Adamm: mam na myśli równość, kiedy będzie ≥ można stąd wydedukować
27 lut 10:42
NJ: Interesuje mnie tylko rozwiązanie dodatnie, bo D to tutaj średnica. Wolfram Alpha podaje
rozwiązanie, ale zastanawiam się jak to policzyć ręcznie.
27 lut 14:11
kochanus_niepospolitus:
zacznijmy od tego, że tutaj są DWA dodatnie rozwiązania
27 lut 14:39
kochanus_niepospolitus:
w senie − dla równości
27 lut 14:40
kochanus_niepospolitus:
dobra ... jest jedno
27 lut 14:41
kochanus_niepospolitus:
dodatnie
27 lut 14:41
NJ: Wolfram Alpha wyliczył to numerycznie i podał dodatnie rozwiązanie D >= 16,2668.
Ale jak to w ogóle policzyć ręcznie ? Ta 4 potęga strasznie komplikuje sprawę.
27 lut 14:49
Dobra kawa: A jaby byla nawet druga potega to tez bys liczyl recznie ? Watpie .
27 lut 15:21
NJ: Pewnie racja. Ale jak to w ogóle policzyć tymi metodami numerycznymi ? Nigdy czegoś takiego nie
robiłem a wynik jest potrzebny do praktycznego zastosowania.
27 lut 19:47
Adamm: jaja sobie robisz?
27 lut 19:49
Adamm: aha, jak to policzyć
zrozumiałem, jak policzyć
i myślałem że pytasz się o metodę
27 lut 19:51
Adamm:
f(D)=D
4−4303,552*D−12,7
f'(D)=4D
3−4303,552
f''(D)=12D
2 (by upewnić się że metoda zadziała) − funkcja jest wypukła
zapisujemy najpierw jakiś wyraz (dobieramy go tak by styczne najlepiej przybliżały,
czyli najlepiej żeby był > od pierwiastka, czyli duży, ale żeby f(D) było dodatnie)
x
0=20
teraz wzór rekurencyjny
| | xk4−4303,552*xk−12,7 | |
xk+1=xk− |
| |
| | 4xk3−4303,552 | |
będziesz wyznaczał kolejne wyrazy, będziesz miał coraz to bliższe przybliżenia
27 lut 19:58
Adamm: | | 3xk4+12,7 | |
xk+1= |
| |
| | 4xk3−4303,552 | |
tak może być łatwiej wyliczać
27 lut 20:03
NJ: A jest jakiś sposób żeby sprawdzić z jaką dokładnością przybliżenia mam do czynienia po danej
liczbie iteracji ?
28 lut 15:39
jc: Wypisz kilka pierwszych wyników. To bardzo szybka metoda.
28 lut 15:54
Adamm:
jest sposób
| | f(xk) | |
|x−xk|≤ |
| gdzie m to minimum z |f'(x)| na [a, b] (na którym szukamy pierwiastka) |
| | m | |
oraz
| | M | |
|x−xk|≤ |
| (x−xk−1)2 gdzie M to maksimum z |f''(x)| |
| | m | |
przy czym dokładność drugiego jest lepsza, ale więcej wymaga
dodatkowy problem, to ograniczenie naszego przedziału
wiadomo że jako b można przyjąć x
k, ale co przyjąć za a?
ten problem można rozwiązać stosując metodę siecznych i Newtona naprzemiennie
28 lut 16:29
Adamm: wszystko masz w Fichtenholzu, razem z przykładami
28 lut 16:30