równanie
xyx: Rozwiąż równanie
27 lut 01:00
Eta:
Proponuję tak:
ze wzoru a
2+b
2=(a+b)
2−2ab
założenie : x≠2
| | 4x | | 4x | |
(2x+ |
| )2−2*2x* |
| =20 |
| | x−2 | | x−2 | |
| | 2x2 | | 2x2 | |
( |
| )2−8* |
| −20=0 |
| | x−2 | | x−2 | |
t
2−8t−20=0 ⇒(t−10)(t+2)=0 ⇒ t=10 v t=−2
..............
dokończ i uwzględnij założenie
.............
Odp: x= 1 v x= −2
================
27 lut 01:17
PW: Późno już, ale x1=−2 jest rozwiązaniem. A inne?
27 lut 01:19
PW: O, nie widziałem. A ja chciałem pozgadywać.
27 lut 01:20
Eta:
27 lut 01:20
Eta:
"zgaduj−zgadula" ?
27 lut 01:21
27 lut 01:23
PW: x2=1 równie łatwo odgadnąć. Tylko jak udowodnić, że więcej rozwiązań nie ma?
27 lut 01:25
Eta:
Jak wyżej
27 lut 01:34