trójkąt
Marcin:
W trójkącie równoramiennym ABC, AC=BC poprowadzono okrąg o średnicy 2R
równej wysokości CD,który podzielił każde z ramion na odcinki
w stosunku 4:1 licząc od wierzchokaC
Oblicz pole trójkąta ABC
27 lut 00:01
Blee:

a
2 = x*(x+4x) <−−− tw. o odcinkach stycznej i siecznej
a
2 + R
2 = (5x)
2 <−−− tw. Pitagorasa
27 lut 00:11
aniabb: taki drobiazg tam dwójka przy R .... a2+(2R)2=(5x)2
27 lut 00:14
Blee:
fakt
27 lut 00:14
aniabb: P=2R2
27 lut 00:16
Eta:

Z podobieństwa trójkątów DBE i DBC z cechy (kkk)
w
2=4x
2 ⇒ w= 2x
to P(ABC)=w*5x = 10x
2
i 4R
2=16x
2+4x
2 ⇒ 2R
2=10x
2
to P(ABC)=2R
2
==========
27 lut 00:18
Eta:
No i mamy dwa sposoby
27 lut 00:19