Wariacie bez powtórzeń V 1 n , V n n
Jarek: a) V1n = ...
b) Vnn = ...
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
26 lut 23:36
Basia: ale co Ci wytłumaczyć?
Vn1 wybierasz jeden element spośród n czyli Vn1=n
Vnn wybierasz n z n czyli Vnn=n(n−1)(n−2)*...*1 = n!
26 lut 23:40
Jarek: Polecenie było oblicz, zapomniałem dopisać.
Nie rozumiem skąd się tam bierze n i n!.
Podstawiam to pod wzór?
26 lut 23:44
26 lut 23:52
Basia: Też możesz, ale lepiej włączyć myślenie.
z wzoru:
Vnk = n(n−1)*....*(n−k+1)
dla k=1 ostatni czynnik n−k+1 = n−1+1 = n czyli Vn1 = n
dla k=n oststni czynnik n−k+1 = n−n+1 = 1 czyli masz iloczyn
n*(n−1)*(n−2)*....*1 = n! czyli Vnn=n!
z głowy:
na ile sposobów można wybrać jeden spośród n ?
na n czyli Vn1=n
na ile sposobów można wybrać (bez powtórzeń) n elementów z n ?
pierwszy na n, drugi na n−1, trzeci na n−2,..., n−ty na n−(n−1)=1
mamy Vnn = n(n−1)(n−2)*...*1 = n!
26 lut 23:56