qqqqqq
everytrap_i_will_take: Indukcja
120| n
5−5n
3+4n, dla n>=1
I Baza ind , dla n = 1
n=1
120|(1−5+4)
120|0 spełnione
II Zał. ind (prawdziwe dla n)
120| n
5−5n
3+4n
Teza indukcyjna (dla n+1)
120|(n+1)
5−5(n+1)
3+4(n+1)
(n+1)
5−5(n+1)
3+4(n+1) = (n+1)[(n+1)
4−5(n+1)
2+4] = (n+1)[(n+1)
2((n+1)
2−5)+4) =....
====
t = (n+1)
2
(t(t−5)+4) = t
2−5t+4
Δ=25−4*1*4 = 9
| | −b−√Δ | | 5−3 | |
t1 = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2 | |
t = (n+1)
2, więc
(n+1)
2 = 1 lub (n+1)
2


jak ten przykład rozwiązać stosując równania kwadratowe?
26 lut 23:02
aniabb: n5−5n3+4n = n(n4−5n2+4) =/ Δ /= n(n2−1)(n2−4)=(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)
pięć kolejnych więc jedna jest podzielna przez 5 jedna przez 4 przynajmniej jedna przez 3 i na
pewno kilka parzystych więc razem dają podzielną przez 120
26 lut 23:06
everytrap_i_will_take: dobre, dzięki
26 lut 23:15
everytrap_i_will_take: widzę że rozpisałeś założenie,
ale jeszcze musze udowodnić tezę
(n+1)5 − 5(n+1)3+4(n+1) = (n+1)[(n+1)4 − 5(n+1)2 +4 ) = (n+1)( (n+1)2 − 1) ( (n+1)2 − 4)
t= (n+1)2
t2−5t+4
t1 = 1
t2 = 4
(t−1)(t−4)
za t podstawiam (n+1)2
jak dalej ruszyc?
26 lut 23:29
aniabb: zamienić w tym moim "n" na t = (n+1) i wszystko będzie jak wyżej bez zmian
26 lut 23:49
Blee:
wiemy, ze n5 − 5n3 + 4n = n*(n4 − 5n2+4) = n*(n2 − 4)(n2−1) =
=n(n−2)(n+2)(n−1)(n+1) = 120s
(n+1)*(n+1−2)(n+1+2)(n+1−1)(n+1+1) = (n+1)(n−1)(n+3)(n)(n+2) =
= n(n−1)(n+1)(n+2)(n−2) + 5*n(n−1)(n+1)(n+2) = // z (2) // = 120s + 5*n(n−1)(n+1)(n+2)
i teraz:
1) niech n = 2k
wtedy n*(n+2) podzielne przez 2*4 = 8 oraz n−1 lub n lub n+1 podzielna przez 3
2) niech n = 2k+1
wtedy (n−1)*(n+1) podzielne przez 2*4 = 8 oraz n−1 lub n lub n+1 podzielne przez 3
c.n.w.
26 lut 23:55
everytrap_i_will_take: Blee, ten Twój sposób na a2−b2 nie jest aprobowany, gdzie tu delta
26 lut 23:57
everytrap_i_will_take: aniabb wychodzisz z założenia, nie rozumiem jak wyjść z tezy, tak jak u mnie wyzej
26 lut 23:58
everytrap_i_will_take: nie może mi ktoś po prostu pokazać jak kontynuuować od tego co napisałem w 23:29?
bo innymi sposobami to ja potrafię to udowodnić
27 lut 00:00
Basia: znaczy rozwiązanie równania
x
2−4=0
(x−2)(x+2)=0
x=2 lub x=−2
jest nieprawidłowe, bo nie ma Δ
Boże zmiłuj się nad tym krajem
27 lut 00:00
everytrap_i_will_take: xddddddddddddddddddddddddd
eh, źle się wyraziłem, Basia nie szukaj dziury w całym
ogólnie mi chodziło, że a
2−b
2 << nie chce takiego rozwiązania, bo dawno już je widziałem
mi chodzi jak wyjść z tego mojego

, no trudno pomysle jeszcze
27 lut 00:04
aniabb: = (n+1)((n+1)2−1)((n+1)2−4)=(n+1)(n2+2n+1−1)(n2+2n+1−4)=(n+1)(n2+2n)(n2+2n−3)=
Δostatni nawias
=(n+1)n(n+2)(n+3)(n−1)= (n−1)n(n+1)(n+2)(n+3) i komentarz j.w
27 lut 00:05
everytrap_i_will_take: genialnie, dziękuję bardzo
27 lut 00:05
aniabb: mam nadzieję że widać, że to kontynuacja Twojego
27 lut 00:06
everytrap_i_will_take: ta, jak najbardziej xd
27 lut 00:06
everytrap_i_will_take: w sumie zastanawiałem się dlaczego nie kontynuowałem po prostu obliczeń , no cóż, późna pora,
pewnie dlatego
27 lut 00:10
everytrap_i_will_take: ale ten czas przy matmie plynie
27 lut 00:10