K
Kasia: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których nierówność x2+4|x−a|−a2≥0 jest
spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x.
26 lut 22:40
Eta:
No to tak:
x2−a2+4|x−a| ≥0
1/dla x≥a
(x−a)(x+a)+4(x−a)≥0 ⇔ (x−a)(x+a+4)≥0 ⇒ x≥a i x+a+4≥0 ⇒ x ≥−a−4
zatem −a−4≤a ⇒ −2a≤4 ⇒ a≥ −2
2/ dla x<a
(x−a)(x+a)−4(x−a)≥0⇔ (x−a)(x+a−4)≥0 ⇒x<a i x ≤−a+4
zatem a≤−a+4 ⇒ 2a≤4 ⇒ a≤2
Odp: a∊<−2,2>
=========
26 lut 23:07
Basia:
4|x−a| ≥ a2−x2
jeżeli a2−x2 <0 nierówność jest spełniona
czyli jest spełniona dla x∊(−∞;−a)∪(a;+∞)
niezależnie od tego jakie jest a
dla x=a mamy
4*0≥0 prawda
dla x=−a mamy
4*|2a|≥0 prawda
czyli dla x=±a nierówność jest spełniona nizależnie od a
no to mamy już (−∞;−a> ∪ <a;+∞) niezależnie od a
jeżeli a2−x2>0 możemy podnieść obustronnie do kwadratu
4|x−a| ≥ (a−x)(a+x) /()2
4(x−a)2 ≥ (a−x)2(a+x)2 /: (a−x)2
4 ≥ (a+x)2
|a+x|≤2
−2 ≤ a+x ≤ 2
−2−a ≤ x ≤ 2−a
a nam brakuje przedziału (−a;a) (może być większy, ale (−a;a) musi być jego podzbiorem)
czyli musi być
−2−a≤−a
−2 ≤ 0 prawda dla dowolnego a
i
2−a≥a
2≥2a
a≤1
Odp: a≤1 (o ile gdzieś się nie pomyliłam w znakach itp.)
ale chyba widzę prostszy sposób; sprawdzę
26 lut 23:22
Kasia: Dziekuje bardzo, mam nadzieję, ze kiedys tez to bede widziala 😥
26 lut 23:36
Mila:
Wynik
Ety prawidłowy.
26 lut 23:46
Eta:
Hej
Basia 
Co "skopałam"?
26 lut 23:48
Eta:
26 lut 23:48
Basia: To ja coś skopałam. Ty masz dobrze
Eto 
Pisałam w tym samym czasie
26 lut 23:49
aniabb: wolfram potwierdza że <−2;2>
26 lut 23:50
Eta:
26 lut 23:50