funkcje
juli: Smuma miejsc zerowych funkcji f(x)= x3+3x2−4xx−1 jest ile równa?
26 lut 21:28
Krzysiek60: x−1≠0 to x≠1
x3+3x2−4x=0
x(x2+3x−4)=0 stad x=0 x2+3x−4=0 to zosatwaiam tobie
26 lut 21:35
Satan: Dziedzina: x ≠ 1
f(x) = 0 wtedy, gdy licznik jest równy 0, więc:
x3 + 3x2 − 4x = 0 ⇒ x(x2 + 3x − 4) = 0
Rozwiązujesz kwadratową i gotowe.
26 lut 21:36
juli: dlaczego w tym drugim równiu równa sie x=0?
26 lut 21:38
Satan: Bo szukasz takiego x, by iloczyn był równy 0.
26 lut 21:45
Janek191:
x*(x2 +3 x − 4) = 0
x*( x + 4)*(x − 1) = 0
x = 0 lub x = − 4 lub x = 1 x = 1 odpada
więc mamy
− 4 + 0 = − 4
==========
27 lut 08:46