Prawdopodobieństwo (n+1)! /(n-1)!
Jarek: Oblicz:
(n+1)! /(n−1)!
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
26 lut 21:20
Krzysiek60: (n+1)!= (n−1)!*n*(n+1)
26 lut 21:23
Jarek: A dlaczego (n+1)! jest równe (n−1)!*n*(n+1)?
26 lut 21:28
Mila:
10!=1*2*3*4*5*6*7*8*9*10
możesz to zapisać tak:
10!=(1*2*3*4*5*6*7*8)*9*10=8!*9*10
albo tak:
10!=9!*10 w zależności od potrzeb
(n+1)!=1*2*3*4*5*........*(n−2)*(n−1)*n*(n+1)=
=(n−1)!*n*(n+1)
26 lut 21:32
Krzysiek60: To sobie rozpisz
np 10!= 4!*5*6*7*8*9*10
ale tez 5!*6*7*8*9*10
ale tez 8!*9*10
Napisalem tak zeby (n−1)! sie skrocolo w liczniku i mianowniku
26 lut 21:32
Satan: Silnia to iloczyn lib naturalnych od 1 do n+1. Czyli (n+1)! = (n+1)n(n−1)!
26 lut 21:32
Jarek: Czyli (n+1)! = (n+1)n(n−1)!
mógłbym zapisać równie dobrze (n+1)! = (n+1)n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)! i tak dalej?
26 lut 21:48
Satan: Tak, mógłbyś tak zapisać, gdyby była taka potrzeba.
26 lut 21:50
Jarek: Okej, dzięki wszystkim.
26 lut 21:59