1 | ||
f(x)= | ||
cosx |
4pi | ||
Największą wartość jaką cosx przyjmuje w danym przedziale, to przy | jest −12, a | |
3 |
4pi | √3 | |||
cos | = − | |||
3 | 2 |
3π | 4π | 3π | ||||
Na przedziale < | , | są trzy szczególne punkty: lewy kraniec | , prawy | |||
4 | 3 | 4 |
4π | ||
kraniec | oraz punkt, w którym funkcja cos osiąga minimum, czyli π. | |
3 |
3π | π | π | √2 | |||||
cos | =cos(π− | )=−cos | =− | |||||
4 | 4 | 4 | 2 |
4π | π | π | √3 | |||||
cos | =cos(π+ | )=−cos | =− | |||||
3 | 3 | 3 | 2 |
√3 | √2 | |||
−1<− | <− | |||
2 | 2 |
2 | 2 | |||
−1>− | >− | |||
√3 | √2 |
2√3 | ||
−1>− | >−√2 | |
3 |
1 | ||
Maksimum funkcji | jest −1, a minimum −√2. | |
cosx |
2√3 | ||
Liczba − | jest wartością w prawym krańcu przedziału, ale nie jest maksimum. | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |