matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Zadanie:
Podstawy czterech logarytmów liczby a tworzą ciąg geometryczny o ilorazie a. Znaleźć te logarytmy, jeśli wiadomo, że suma dwóch pierwszych jest równa sumie dwóch pozostałych.
26 lut 20:22
Eta:
podstawy logarytmów b, ab, a
2
b, a
3
b , to b>0 ,a>0 i a≠1 , b≠1 x= log
b
a , y= log
ab
a, z=log
a
2
b
a, w= log
a
3
b
a
logba
x
to y=
=
log
b
b+log
b
a
1+x
x
z=.................... =
1+2x
x
w= ................... =
1+3x
należy rozwiązać równanie : x+y=z+w
x
x
x
czyli: x+
=
+
1+x
1+2x
1+3x
..................... teraz już sam dokończ......... jak znajdziesz x =.... to y=............. z=........,, w=................
26 lut 22:03
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick