Podaj miare kata
Jagoda: Podaj miarę kąta α wiedząc ze log o podstawie pierwiastek z 3/27 tgα=1/5 i α należy (180, 270)
Proszę o szybką pomoc
26 lut 19:54
Krzysiek60: To polrecenie jest w ogole niejasne
A prosisz o szybka pomoc
26 lut 20:16
Jagoda: Ale dałbyś radę to w ogóle zrobić?
26 lut 20:25
Krzysiek60: Wstaw link zadania z ksiazki
26 lut 20:34
Jagoda: To nie jest zadanie z książki
26 lut 20:35
Jagoda: | | √3 | | 1 | |
Podaj miarę kąta α, wiedząc, że log |
| tgα= |
| i α należy od 180° do 270° |
| | 27 | | 5 | |
| | √3 | |
Czy teraz jest lepiej? (Ten |
| jest podstawą logarytmu) |
| | 27 | |
26 lut 20:49
Eta:
| | √3 | |
a= |
| = 31/2{33}= 3−5/2 |
| | 27 | |
| | 1 | | √3 | |
logatgα= 1/5 ⇒ tgα= (3−5/2)1/5= 3−1/2= |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | |
to α= 30
o+180
o=
210o
26 lut 20:58
26 lut 21:02
Eta:
Fajne buziaki
26 lut 21:06
Krzysiek60: Dobrze
| | √3 | |
z definicji logarytmu tgα= ( |
| )1/5 |
| | 27 | |
| | 1 | | √3 | |
((3−5/2)1/5= 3−5/10= 3−1/2= |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | |
| | √3 | |
tgα= |
| stad α= odczytaj jaki to bedzie kat |
| | 3 | |
Ale ma nalezec do 3 cwiartki wiec α+180
o= ten szukany kat
26 lut 21:09
Krzysiek60: No to niepotrzebie sie opisalem bo ja juz buziakow nie dostane
26 lut 21:11
26 lut 21:13
Eta:
26 lut 21:38