matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna względem z
Lp:
pochodna cząstkowa względem zmiennej "z" u=sinx
{siny}
sinz
wynik to cosz(siny)
sinz
sinx
{siny}
sinz
ln sinx ln siny ktoś wyjaśni ?
26 lut 19:47
bezendu:
d
sin(x)
sin(y)
sin(z)
dz
a
b
=e
bln(a)
sin(x)
sin(y)
sin(z)
=e
sin(y)
sin(z)
ln(sin(x))
d
e
sin(y)
sin(z)
ln(sin(x))
dz
df(u)
df
du
=
*
dx
du
dx
f=e
u
u=(sin(y))
sin(z)
ln(sin(x))
d
d
(e
u
)
((sin(y))
sin(z)
ln(sin(x)))
dz
dz
d
d
(e
u
)=e
u
(e
x
)=e
x
du
dx
Poradzisz sobie dalej ?
27 lut 05:10