Stereometria
Jasiu: Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat ABCD. Krawędź boczna ED jest wysokością
ostrosłupa, a jej długość jest trzy razy większa od długości krawędzi podstawy. Oblicz cosinus
kąta między ścianami bocznymi ABE i CBE tego ostrosłupa.
26 lut 19:32
Eta:

1/ |BE|=EC|=
√36a2+4a2= 2
√10a
|AC|=d=2
√2a
2/ P(ABE)= 6a
2 i P(ABE)= 0,5w*|BE|
| | 18a2 | |
to 6a2=w*√10a ⇒ w2= |
| |
| | 5 | |
3/ z tw. cosinusów w ΔAEC
| | w2+w2−d2 | | 4a2 | | 10 | | 1 | |
cosα= |
| = 1 − |
| = 1− |
| = − |
| |
| | 2w*w | | w2 | | 9 | | 9 | |
Odp: cosα= − 1/9
===========
26 lut 20:51
Jasiu: | | 1 | |
Odpowiedź powinna wyjść − |
| |
| | 10 | |
26 lut 20:54
Eta:
Sprawdzałam i wychodzi
cosα= −1/9
26 lut 21:05
Eta:
Z jakiego zbioru masz to zadanie?
26 lut 21:05
Eta:
Może jeszcze ktoś inny sprawdzi

Mnie wychodzi tak, jak napisałam
26 lut 21:08
Jasiu: Nowiny 2016 pr, zad 14
26 lut 21:13
Mila:
Krawędź boczna DE jest wysokością ostrosłupa.
| | 1 | |
Wtedy wyjdzie cosα=− |
| |
| | 10 | |
26 lut 21:19
Eta:
Achhh zobaczyłam wysokość AE zamiast DE
Dzięki
Mila
26 lut 21:35
Eta:
To już Jasiu na podstawie moich wskazówek popraw ...
26 lut 21:37
Jasiu: Dzięki!
26 lut 21:55