Ekstrema funkcji
Szpageti: Wyznacz ekstrema funkcji f(x)=|x|−x2
26 lut 19:27
Adamm: wystarczy sprawdzić dla x>0 i dla x=0
i tyle
26 lut 19:29
Szpageti: rysować wykres czy jakoś liczyć pochodną?
26 lut 21:02
Szpageti: Zadanie nie wydaje się takie trudne, ale w odpowiedziach jest ze ta funkcja w punkcie x=0 ma
minimum, a ja nie mam pojęcia skąd ono się wzieło
26 lut 21:39
Adamm: możesz narysować rysunek, w końcu to tylko parabola
26 lut 21:46
Adamm: co prawda lekko zmodyfikowana, ale parabola
26 lut 21:46
Mila:
![rysunek](rys/137430.png)
1) rysujesz wykres funkcji
g(x)=x−x
2 dla x≥0
| 1 | | 1 | |
xw= |
| , yw= |
| maksimum po prawej stronie OY |
| 2 | | 4 | |
2) symetria wykresu względem OY
Obie części są wykresem f(x)
| 1 | | 1 | |
dla x=− |
| maksimum fmax= |
| |
| 2 | | 4 | |
dla x=0 mamy f
min=0
26 lut 21:56