Naszkicować wykres funkcji f(x) = x−2|x|
Maturnik: Naszkicować wykres funkcji f(x) = x−2|x|
Mógłby ktoś opisać mi krok po kroku co należy robić podczas rysowania tego?
Próbowałem to zrobić tak, że najpierw sprawdziłem jak wygląda wykres dla x≥0
x − 2x = −x
Potem dla x<0
−x − 2x = −3x i tu jest problem bo w odpowiedziach jest pokazane że po stronie ujemnej
wykres wygląda jak 3x
26 lut 19:00
Blee:
dla x<0
f(x) =
+x − (
−2x) = x + 2x = 3x
26 lut 19:03
Blee:
nie tam gdzie powinieneś zamieniłeś znak
26 lut 19:04
Maturnik: Dziękuję, myślałem że znaki się zmienia przy wartościach poza modułem.
26 lut 19:14