Trygonometria
Jag: Oblicz bez użycia tablic i kalkulatora wartość wyrażenia: tg20°*tg35°*tg70°*tg55°
26 lut 17:14
Krzysiek60: Jedynka trygonometryczna
tgα*ctgα= 1
================
26 lut 17:16
Bartek: tgα=sinα/cosα a potem rozpisujesz te większe kąty jako wzór redukcyjny np.
cos70=cos(90−20)=sin20
26 lut 17:24
Eta:
tg70o= ctg20o i tg55o= ctg35o
tg20o*ctg20o*tg35o*ctg35o= 1*1=1
26 lut 17:27
Jag: ok dziękuję

mam jeszcze problem z tym jednym przykładem:
Wykaż, że dla każdego kąta ostrego α spełniona jest równość:
sin
2α*tg
2α+1−cos
2α=tg
2α
26 lut 17:36
Blee:
Tam zadnego nawiasu nie zgubiles przypadkiem?
26 lut 17:44
Blee:
A nie ... nie zgubiles

L = z jedynki trygonometrycznej = sin
2x*tg
2x + sin
2x =
| | sin2x | | cos2x | |
= sin2x( tg2x +1) = sin2x( |
| + |
| ) = znowu jedynka |
| | cos2x | | cos2x | |
trygonometryczna = sin
2x/cos
2x = P
26 lut 17:48
Jag: Nie, wszystko jest ok
Domyślam się, że to będzie miało taką postać, ale na dalsze rozwiązanie nie mogę wpaść:
sin2α*tg2α+sin2α=tg2α
26 lut 17:49
Jag: Dzięki
26 lut 17:50