Trygonometria, potrzebne wyjaśnienie!
Kamellot:

Cześć! Pisałem tydzień temu sprawdzian z matematyki i dostałem 1, ale chciałbym go poprawić
i prosiłbym o rozwiązanie i WYTŁUMACZENIE jak to zrobiliście.
1. Posługując się przybliżonymi wartościami funkcji trygonometrycznych, wyznacz pozostałe boki
(z dokładnością do 0,01) i kąty w trójkącie prostokątnym mając dane (oznaczenia standardowe)
a= 3, α=32*
2. oblicz obwód trójkąta ABC z dokładnością do 0,1 (pokazane na rysunku 1)
3. Drzewo o wysokości 8m rzuca na ziemię cień długości 3m. pod jakim kątem padają promienie
słoneczne.
4. Na samym brzegu rzeki znajdują się punkty obserwacyjne A i B, a na drugim brzegu, tuż przy
wodzie, znajduje się drzewo D. Wykonano następujące pomiary: |AB| =a oraz |<DAB|=α
i |<DBA| = β. Oblicz szerokość rzeki
D
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−
A B
5. Oblicz wysokość h trójkąta korzystając z danych na rysunku jeżeli jego obwód wynosi
36 + 6
√3. Skorzystaj z funkcji trygonometrycznych
Ten rysunek będzie w odpowiedzi do tego posta
26 lut 16:46
Kamellot:

Do zadania 5
26 lut 16:48
Krzysiek60:

| BC | | 8 | | 2 | |
Tgα= |
| = |
| =2 |
| ≈69o |
| AB | | 3 | | 3 | |
26 lut 17:34
Krzysiek60: powinno byc tak
26 lut 17:39
Kamellot: Ok, wiem o co chodzi, ale prosiłbym bym do reszty zadań więcej wytłumaczeń, bo takie domyślanie
się to też słabo. Rozumiem, że ta 8 jest z Tangesa α?
26 lut 17:44
Krzysiek60: Nie 8 tylko kąt α z tangensa
masz w zadaniu h dzewa =8 i rzuca cien 3
na rysunku masz wszystko bez domyslania
26 lut 17:48
Kamellot: A nie przepraszam, pomyliłem zadania, to jest zadanie 3
26 lut 17:49
Krzysiek60:

zadanie nr 1
W trojkacie prostokatnym suma dwoch katow ostrych wynosi 90
o
skoro jeden ma 32 to drugi ma 58
o ( to powinno byc logiczne
teraz boki
a | | a | | 3 | |
| = sin32o ⇒c= |
| = |
| = To sobie policz |
c | | sin32o | | 0,5299 | |
Teraz bok b
| b | |
np tak |
| = cos 32o masz juz policzone c cos 32o znajdz w tablicach lub kalkulatorze |
| c | |
i policz sobie b
26 lut 18:04
Mila:
Liczę (5)
26 lut 18:17
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu
26 lut 18:18
Mila:

|AB|=a, |AC|=|BC|=b
(*) a+2b=36 + 6
√3
ΔABC− Δrównoramienny
1) W ΔCDB:
| 0.5a | | √3 | | 0.5a | |
cos30o= |
| ⇔ |
| = |
| |
| b | | 2 | | b | |
a=
√3b
2) podstawiamy do (*)
√3b+2b=36+6
√3
b*(
√3+2)=6*(6+
√3) /*(
√3−2)
b*(3−2
2)=6*(6
√3−12+3−2
√3)
b*(−1)=6*(4
√3−9)
b=6*(9−4
√3)
3)
W ΔCDB:
h=3*(9−4
√3)
MOżna było skorzystać z tego , że to Δ: 90,60,30
26 lut 18:35
Kamellot: zad 1.
c=5,66
b5,66 = 0,8480 / *5,66
b= 4,79
o ile dobrze rozumiem
26 lut 18:35
Mila:
Witaj
Krzysiu, sprawdź moje rachunki.

Wczoraj nie było Cię na forum?
Zrobisz (4) ?
26 lut 18:36
Mila:
18:35 Dobrze.
26 lut 18:43
Kamellot: W piątym teraz jest prawie wszystko jasne tylko nie wiem jednego. jak z √3 / 2 = 0.5a / b
wyszło
√3b
26 lut 18:49
Mila:
"Mnożenie na krzyż."
2*0.5a=√3*b
a=√3b}
26 lut 19:26
Kamellot: A faktycznie, "a" zostaje na miejscu, a ja to próbowałem wcisnąć gdzieś do √3b. Dzięki,
jeszcze
4 zadanie mi zostało do zrozumienia, bo zadanie 2 sam rozwiązałem.
26 lut 19:38
Krzysiek60: Milu
Nie bylo mnie na forum bo nie mialem inetrnetu .
Teraz tez nie odpisalem tak dlugo bo rozmamwialem z corka
26 lut 19:55
Mila:

1) W ΔAED:
2) W ΔBED:
3)
x+y=a, y=a−x
x*tgα=(a−x)*tgβ⇔
x*tgα=a*tgβ−x*tgβ
x*tgα+x*tgβ=a*tgβ
x*(tgα+tgβ)=a*tgβ
4)
| a*tgβ | |
h=x*tgα= |
| *tgα |
| tgα+tgβ | |
==================
26 lut 20:37
Kamellot: Dzięki wielkie za pomoc.
26 lut 21:22
Mila:
Popracuj więcej, bo masz braki.
26 lut 21:28