prawdopodobienstwo
Pikachu: rzucamy trzema symetrycznymi sześciennymi kostkami. Prawdopodobienstwo tego, ze przynajmniej na
jednej kostce wypadnie jedynka, jeżeli wiadomo, że na każdej kostce wypadla inna liczba oczek,
jest rowne:
Zdarzenie A−przynajmniej na jednej kostce wypadnie jedynka
Zdarzenie B−na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek
P(A|B)=P(A∩B)P(B)
moc zdarzenia A∩B=1*5*4
moc zdarzenia B=6*5*4
Licząc tak wychodzi mi prawdopodobienstwo=16 a ma wyjsc 12, pozostałe odp to 13
oraz 0,6, jaki jest błąd u mnie ?
26 lut 16:14
Pytający:
W |A∩B| nie uwzględniłeś, że jedynka może być na 3 różnych kostkach.
26 lut 16:47
Pełcio: moc zdarzenia A∩B jeszcze *3, bo jedynka może być na 1,2 lub 3 kostce
26 lut 16:49
Pikachu: Ojej, dziękuję
26 lut 18:08