Wyznacz logarytm w zależności od a.
Gag4: Witam. Mam problem z zadaniem, które brzmi:
Niech log7 4=a
26 lut 15:04
Gag4: Przepraszam, niechcący klinąłem enter. Niech log7 4=a. Wyznacz logp{2} 49 w zależności od a.
Moje problem polega na tym, że nie rozumiem o co pytają mnie w zadaniu. Co to znaczy "wyznacz
logarytm z zależności od a"?
26 lut 15:06
Basia:
logp2(49) tak ma być?
czy może loga2(49) ?
26 lut 15:15
Blee:
a raczej tak log
√2 49
26 lut 15:17
Gag4: Tak, tak jak napisał(a) Blee xD Przepraszam Was, że piszę jak potłuczony, ale to nie jest mój
dzień xD Pierwszy raz widzę takie polecenie w zadaniu i nie wiem co ono oznacza.
26 lut 15:26
Janek191:
log7 4 = a ⇔ 7a = 4
log√7 49 = 2 log7 49 = 2*2 = 4 = 7a
26 lut 15:26
Blee:
no to zauważ, że:
log
a c
b = b* log
ac
natomiast
√2 = 2
1/2
49 = 7
2
więc:
| | 1 | | 1 | |
log√2 49 = log21/2 72 = |
| *2*log27 = 4log27 = 4* |
| = |
| | | | log72 | |
| | 1 | | 1 | | 8 | |
= 8 |
| = 8 |
| = |
| |
| | 2log72 | | log74 | | a | |
26 lut 15:28
Janek191:
Źle przepisałem podstawę logarytmu
26 lut 15:30
Gag4: Ach, rozumiem. Czyli muszę doprowadzić logarytm do takiej postaci, żeby wystąpiło w nim podane
"a".
26 lut 15:34
Gag4: I tak Ci dziękuję, Janku. Sam wpisałem tę podstawę bardzo nieczytelnie xD
26 lut 15:35
Gag4: I Tobie zwłaszcza, Blee, dziękuję bardzo za pomoc.
26 lut 15:50