Jednakowo ciągła funckja
Emilka: Czy te funkcje są jednakowo ciągłe i jak do tego dojść?
(−∞,∞)
a) f(x) = ex2
b) g(x) = e−x2
26 lut 14:08
Blee:
a jaką znasz definicję jednakowej ciągłości
26 lut 14:27
26 lut 14:29
Emilka: Przepraszam, mam na myśli jednostajnie ciągła
26 lut 14:39
Blee:
o ile dobrze pamiętam to jednostajna ciągłość to taka której współczynnik kierunkowy stycznej
nie dąży do nieskończoności
Jeżeli dobrze kojarzę, to oczywiście pierwsza nie jest jednostajnie ciągła
co do drugiej to trza się zastanowić, ale na 99.9% będzie ona jednostajnie ciągła.
26 lut 15:22
Basia: może się mylę, ale wydaje mi się każda funkcja, która jest ciągła
w całej swojej dziedzinie jest też jednostajnie ciągła
26 lut 15:23
26 lut 15:25
Adamm: odwrotnie
każda funkcja jednostajnie ciągła jest ciągła
26 lut 15:31
Adamm: może powiedz po prostu gdzie ty to widzisz Basiu
26 lut 15:33
Basia: Wiki podaje taką definicję:
Niech I będzie przedziałem liczb rzeczywistych oraz niech f: I → ℂ. Funkcja f nazywana jest
jednostajnie ciągłą gdy dla każdego ε > 0 istnieje takie δ > 0, że dla wszelkich x, y ∈ I
zachodzi nierówność | f(y) − f(x) | < ε o ile tylko | y − x | < δ
Czy ta definicja jest poprawna?
26 lut 15:34
Adamm: jest poprawna
26 lut 15:35
Blee:
Tak ... jest poprawna
26 lut 15:36
Blee:
i ona mówi nie mniej niż to co napisałem −−− że 'przyrost' funkcji jest ograniczony czyli że
styczna w punkcie nie będzie dążyć do x = x0
26 lut 15:37
Blee:
więc np. y = ln |x+1| jest funkcją jednostajnie ciągłą, ale już f(x) = x2 nią nie jest
26 lut 15:38
Basia: Na dziedzinach zwartych to jest równoważne. Na R niekoniecznie.
26 lut 15:40
Blee:
po chwili zastanowienia się −−− to co napisałem to za mało

Funkcja aby nie była jednostajnie ciągła nie może być ograniczona + to co napisałem o
współczynniku pochodnej
26 lut 15:40
Basia: to nie do Was, tylko do samej siebie
26 lut 15:41
Emilka: Czyli jak to określić? Skoro mowa o przyroście to zakładam że trzeba obliczyć pochodną, i co
dalej?
26 lut 15:52
Adamm:
weźmy dowolne ε>0, oraz dobierzmy do niego δ(ε)>0
mamy udowodnić, że jeśli wziąć jakiekolwiek 2 punkty z prostej, to będziemy mieli
|x−y|<δ ⇒ |ex2−ey2|<ε
skoro ex2 − nieograniczona, to zawsze znajdziemy tak wielki x, że nierówność
|ex2−ey2|<ε nie będzie zachodzić, nie ważne jaka δ
funkcja nie jest jednostajnie ciągła
ogólnie, żadna funkcja która nie jest ograniczona, nie może być ciągła jednostajnie
26 lut 15:57
Adamm: to jest źle
26 lut 16:01
Blee:
Adamm ... nie prawda ... y = x nie jest ograniczona a jest jednostajnie ciągła

y = ln |x+1| też nie jest ograniczona

Tak naprawdę ... jeżeli funkcja jest wypukła (a może wklęsła −−− nigdy tego nie pamiętałem)
dążąc do +/−
∞ to nie będzie jednostajnie ciągła
26 lut 16:58
26 lut 18:20
Basia: W zadaniu 7 masz udowodnione, że funkcja f(x)=ex nie jest jednostajnie ciągła.
Podobnie możesz pokazać, że f(x) = ex2 nie jest jednostajnie ciągła
26 lut 18:57
Adamm:

|e
−x2−e
−y2|<5|x−y|
na rysunku e
−x2−5x
funkcja spełnia warunek Lipschitza
26 lut 19:23
Adamm: a nawet, |e−x2−e−y2|<|x−y|
26 lut 19:32
Adamm: kolejne przybliżenie, już ostatnie
|e−x2−e−y2|≤√2/e|x−y|
26 lut 19:43
Emilka: Czyli żadna z tych funkcji nie jest jednostajnie ciągła?
26 lut 21:08
Adamm: funkcja spełnia warunek Lipschitza ⇒ jest jednostajnie ciągła
26 lut 21:27
Adamm: wytłumaczyć ci jak do tego doszedłem?
26 lut 21:29
Adamm:
g(x)=f(x)−ax − taką funkcję rozpatrujemy, a>0
g'(x)=f'(x)−a − chcemy by g'(x)≤0 dla każdego x∊D
w tym celu liczymy g''(x)=0 oraz granice w ±∞ z g'(x)
w tych punktach g'(x) ma być ujemna
możemy dobrać tak, żeby w jednym była = 0, by łatwiej wyznaczyć a
takim sposobem g(x) będzie nierosnąca, czyli
g(x)≤g(y) dla x≥y oraz g(x)>g(y) dla x<y
czyli |f(x)−f(y)|≤a|x−y|
czyli f spełnia warunek Lipschitza ze stałą a
tutaj wyznaczyłem że a=√2/e
26 lut 21:41