Geometria analityczna prosta
Merol34: Znajdź punkt przecięcia prostych
y= 12x −1 i x+3y−4=0
Wynik który mi wychodzi to x= 145 , y= 25
Natomiast w rozwiązaniach wynik to x=115 y= 110
Dodam że drugie równanie zmieniłam w postać kierunkowa
26 lut 13:57
Jerzy:
A po co ?
26 lut 14:01
Basia:
2y = x−2
x = 2y+2
2y+2+3y−4=0
5y = 2
masz dobrze, błąd jest w odpowiedziach
| 11 | | 3 | | 22 | | 3 | | 40 | | 15 | |
| + |
| −4 = |
| + |
| − |
| = − |
| ≠ 0 |
| 5 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
no chyba, że o coś innego tam chodzi
26 lut 14:04
Jerzy:
| | 1 | | 5 | | 14 | |
x + 3*( |
| x − 1) − 4 = 0 ⇔ |
| x = 7 ⇔ x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
26 lut 14:04