Hzhsa
Franklin: Cyfry 0,3,4,6,9 układamy losowo. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
a) ze otrzymana liczba jest liczba mniejsza od 65432
b) liczba pieciocyfrowa podzielna przez 4
Tak więc do a liczbe P(A')
1 przypadek 6 na pierwszym miejscu
2przypadek 9 na pierwszym miejscu
|Ω|=5*4*3*2*1=120
| | 24 | | 1 | |
P(A')= |
| = |
| , P(A)={5}{6} |
| | 120 | | 5 | |
Wynik to 1/2 wskaże ktos błąd, co robię źle?
26 lut 13:42
Basia:
z tego, że 6 stoi na pierwszym miejscu nie wynika jeszcze, że liczba jest większa od 65432
przecież to może być 60349 na przykład
26 lut 13:50
Basia:
69xyz to daje 1*1*3!
9xyzt to daje 1*4!
|Ω| = 4*4*3*2*1 = 4*4!
26 lut 13:52
Basia: pierwszy wpis nieważny, nie doczytałam
26 lut 13:53
Basia: |Ω|=4*4! bo 0 nie może stać na pierwszym miejscu
26 lut 13:54
Jerzy:
Co do Twojej |Ω| ,to:
Na pierwszym miejscu mozesz umieścić tylko jedną z czterech cyfr ( zero wykluczamy)
26 lut 13:55
Franklin: Ale my bie rozpatrujemy liczb pieciocyfrowych, tylko wynikiz losowo ulozonych cyfr, czyli np
03469
26 lut 14:54
Franklin: Czyli na to ze cyfra bedzie 5 cyfrowa mamy 4/5szans
26 lut 15:01
Blee:
Franklin masz jak wół:
ze otrzymana liczba jest liczba mniejsza od 65432
liczba pieciocyfrowa podzielna przez 4
26 lut 15:02
Blee:
04563 to NIE JEST liczba ... koniec kropka
26 lut 15:03
Maciek: http://scr.hu/3mbd/nrhi3
przepraszam, pisalem to na szybko na telefonie, taka jest dokładna treść, tak więc chyba
powinnismy uwzglednić prawdopodobienstwo na to ze z tych liczb wyjdzie nam liczba 5 cyfrowa...
26 lut 15:22
Pytający:
"Cyfry 0,3,4,6,9 ustawiamy w sposób losowy." ⇒ |Ω|=5!
A // otrzymaliśmy liczbę pięciocyfrową mniejszą od 65432
69xyz // 3!
9xyzt // 4!
0xyzt // 4!
|A'|=3!+4!+4!
| | 3!(1+4+4) | | 11 | |
P(A)=1− |
| = |
| |
| | 5! | | 20 | |
Owe 66 liczb, tak dla upewnienia:
https://pastebin.com/VibNLcPq
B // otrzymaliśmy liczbę pięciocyfrową podzielną przez 4
xyz40 // 3!
xyz60 // 3!
xyz04 // 3!
xyz64 // 2*2!
xyz36 // 2*2!
xyz96 // 2*2!
|B|=3(3!+2*2!)=30
26 lut 17:46
Maciek: Zapomniałem o tych zaczynających się na 0 >______> dziękuję
26 lut 18:51