...
Agata: [5x]−3x=1
[5x]=1+3x
1+3x=[5x]
1+3x<=5x<(1+3x)+1
1+3x<=5x<3x+2
1+3x<=5x i 5x<3x+2
3x−5x<= (−1) i 5x<3x+2
(−2x)<= (−1) i 5x−3x<2
x>= (1/2) i 2x<2
... i x<1
1/2<=x<1
Równanie z częścią całkowita!
Wynik to: x=2/3.
Co dalej zrobić z tym?
26 lut 12:22
Blee:
ów równanie ma rozwiązanie dla x ∊ <0.5 ; 1)
skoro odpowiedź jest węższa niż ten przedział to znaczy, że jest jakiś dodatkowy warunek
26 lut 12:26
Blee:
'chociaż chwila chwila
wychodzi Ci przedział, ale to ma racje bytu tylko jeżeli 3x jest całkowite ... stąd x= 2/3 ...
oki ... no i koniec zadania
26 lut 12:27
Adamm: [5x]=1+3x
3x+1≤5x<3x+2
1≤2x<2
1/2≤x<1
dodatkowo, 3x musi być całkowite, czyli x postaci n/3 gdzie n całkowite
1/3, 2/3, 1 − kolejne takie liczby
widać że tylko 2/3 należy do przedziału
czyli tylko 2/3 jest rozwiązaniem
26 lut 13:16
Agacia: Dziękuję : )
26 lut 17:42