Oblicz granicę
ELA: | | (x+1)(x5/2+1) | |
lim x−>∞ |
| |
| | x((x+1)5/2+1) | |
Jak obliczyć taką granicę krok po kroku
26 lut 12:13
Blee:
Ela −−− byłas na zajęciach jak mieliście granice ciągów

Najwyższa potęga licznika i mianownika są sobie równe (i ów potęga wynosi 7/2)
| | 1 | |
Więc granica to iloraz współczynnikach przy tych potęgach czyli |
| = 1 |
| | 1 | |
26 lut 12:19
ELA: Dlaczego 7/2 a nie 5/4?
26 lut 12:22
ELA: 5/2
26 lut 12:22
Jerzy:
x1*x5/2 = x2/2 + 5/2 = x7/2
26 lut 12:24
Blee:
(x+1)*(x5/2 + 1) = x1+ 5/2 + x5/2 + x + 1 = x7/2 + ....
mnożenie wyrażeń o tych samych podstawach się kłania
26 lut 12:24