Dziedzina
Dziedzina :(: Zapomniałem jak się wyznacza dziedzine jak mamy np.
√2x+2=f(x)
no to 2x+2>=0
to ja pujde krok dalej
g(x)=√(2x+2)3
jak teraz wyznaczyć dziedzine mamy wtedy g(x)=(2x+2)3/2
to dziedzina będzie (2x+2)>=0 czy dziedzina xER ?
26 lut 10:45
Jerzy:
Warunek: (2x+2)3 ≥ 0 ⇔ 2x + 2 ≥ 0
26 lut 10:47
Dziedzina :(: Dzieki..
26 lut 10:51
Dziedzina :(: A dziedzina √(2x+2)2
(2x+2)2>=0
2x+2>=0
26 lut 10:52
Jerzy:
Tutaj dziedziną jest zbiór liczb rzezcywistych R, bo: (2x =2)2 ≥ 0 dla dowolnego x
26 lut 10:55
Dziedzina :(: i tak będzie dla kazdej parzystej potęgi czyli √(x)2 √(x)4 ...dziedzina zbiór liczb
Rzeczywistych
26 lut 11:01
Jerzy:
Tak.
26 lut 11:03