Dla jakiej wartości parametru m równanie ma cztery różne rozwiązania
maciek: witam,
chciałbym się dowiedzieć czy w tych obu zadaniach mam zastosować takie same przypadki?
zadanie 1.
Dla jakiej wartości parametru m równanie ma cztery różne rozwiązania?
zadanie 2.
Dla jakiej wartości parametru m równanie ma cztery różne rozwiązania?
przypadki:
Δ>0
t1*t2>0
t1+t2>0
jak widzicie te zadania różnią się praktycznie tylko znakami, lecz zmienia to coś w tych
przypadkach czy w obu zadaniach mają być takie same?
25 lut 22:11
iteRacj@:
lewe strony równań nie mają przeciwnych współczynników przy x2 − tym jeszcze się różnią
równania
ponieważ a≠0 wystarczą te trzy warunki, które podałeś na końcu
w obu przypadkach pozwolą znaleźć rozwiązania
25 lut 22:25
iteRacj@:
o ile t=x
2
25 lut 22:50
maciek: @iteRacj@
mógłbyś mi pomóc w przypadku delty?
| | 1 | |
Δ=[−(m2−m)]2−4* |
| *(−m4+1) |
| | 4 | |
i te [−(m
2−m)]
2 mam wyliczyć ze wzoru skróconego mnożenia czy po prostu to i to podnieść do
kwadratu?
25 lut 23:27
iteRacj@: chyba najkrócej tak
[−(m2−m)]2=(m2−m)2=[m(m−1)]2=m2*(m−1)2=m2*(m2−2m+1)=m4−2m3+m2
więc
Δ=[−(m2−m)]2−(−m4+1)=m4−2m3+m2+m4−1=...
25 lut 23:43
xxx:
Czy istnieje 5 różnych liczb naturalnych takich, że suma dowolnych trzech
jest większa od dwóch pozostałych.
26 lut 00:01