pole i objetosc obszaru ograniczonego krzywymi
needU: Cześć mam problem z jednym zadankiem:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=ex
y=e2x
x=2
oraz obj. figury powstałej przez obrót tego obszaru wokół osi ox.
narysowałam wykresik pomocniczy i zapisałam całkę:
2 2
∫e2x−ex dx=∫ex(ex−1)dx
0 0
nie mam pojęcia co robić dalej :\ jbc to całka oznaczona x∊<0,2>
25 lut 22:04
Adamm: niepotrzebnie wyjęłaś e
x przed nawias
| | 1 | | 1 | |
=[ |
| e2x−ex]02= |
| e4−e2+1/2 |
| | 2 | | 2 | |
25 lut 22:28
Basia:
| | 1 | |
∫(e2x−ex)dx = ∫e2xdx − ∫ex dx = |
| *e2x − ex |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *e4−e2 − |
| e0+e0 = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | e4−2e2+1 | | (e2−1)2 | |
| *e4−e2 + |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 lut 22:31
needU: Dziękuję Wam bardzo za pomoc!
25 lut 23:24