funkcja wymierna
dzeku: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla któych funkcaj wymierna F(x)=
| | (m+1)x−2 | |
|
| , gdzie x≠m, jest funkcją homograficzną, malejącą w przedziale (m,+∞). |
| | x−m | |
25 lut 22:02
Basia:
| (m+1)x−2 | | (m+1)x−(m+1)*m+(m+1)*m − 2 | |
| = |
| = |
| x−m | | x−m | |
| (m+1)(x−m) | | m2+m−2 | |
| + |
| = |
| x−m | | x−m | |
aby ta funkcja była malejąca w przedziale (m;+
∞) potrzeba i wystarcza aby
m
2−m−2>0
no to trzeba rozwiązać nierówność
m
2−m−2>0
25 lut 22:38
Eta:
Piknie
25 lut 22:43
Basia: @
Eto pewnie to "potrzeba i wystarcza" tak Ci się spodobało

@
dzeku to znaczy tyle samo co ⇔ (wtedy i tylko wtedy)
25 lut 22:51
Eta:
25 lut 23:05
dzeku: Dziekuje pieknie!
25 lut 23:06