matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
dzban:
Wykonaj działania i przedstaw w najprostszej postaci.
https://zapodaj.net/images/8dc5e51864efc.jpg
25 lut 21:58
dzban:
jakaś podpowiedz?
25 lut 22:12
aniabb:
−x+2
25 lut 22:52
Mila:
1
3
3
3
3
1
19
3
x
2
−
x+(
)
2
−(x−
)*(x+
)−
x
2
+
+
x
4
4
4
2
2
4
16
4
=
=
x+2
9
9
19
−(x
2
−
)+
16
4
16
=
=
x+2
9
28
−x
2
+
+
4
16
==
=
x+2
4−x
2
(2−x)*(2+x)
=
=
=2−x dla x≠−2
x+2
x+2
25 lut 23:05