Przekatna przekroju osiowego walca ma dlugosc 20 cm i tworzy z jego podstawa kat
wercia: Przekatna przekroju osiowego walca ma dlugosc 20 cm i tworzy z jego podstawa kat α. Oblicz pole
powierzchni
calkowitej tego walca,jesli tgα=45. Przepraszam za brak polskich znakow,ale mam rozwalona
klawiature.
Nie mam pojecia jak dojsc do tego dojsc. Chodzi mi tylko o obliczenie h albo 2r. prosze o pomoc
25 lut 21:35
iteRacj@:
| | H | | H | | 4 | |
tg α = |
| czyli |
| = |
| |
| | 2R | | 2R | | 5 | |
z tw.Pitagorasa 20
2=(2R)
2+H
2
tego układu równanń wyliczysz R i H
25 lut 21:44
Eta:
| | 4 | |
tgα= |
| to H=4k i 2r=5k , r=2,5k |
| | 5 | |
| | 400 | |
z tw. Pitagorasa 16k2+25k2= 400 ⇒ k2= |
| |
| | √41 | |
P
c= 2rπ(r+H) = 5kπ(6,5k) = 32,5k
2π= ...........
25 lut 21:55
25 lut 21:56
wercia: dziekuje bardzo. dobranoc. mam nadzieje,ze jutro dobrze napisze ten sprawdzian
25 lut 23:02