logarytmy
mortalis: liczba log3√3 181 jest równa:
a) − 2/3
b) −8/3
c) −6
d) −8
Prosiłbym bardzo o rozwiązanie tego przykładu gdyż próbowałem a nie wychodzi:(
zaczełem w ten sposób:
loga bc = loga b − loga c
a=3√3
b= 1
c=81
log3√3 1= 3√3b =1 b= 0
log3√3 81 = 3√3b =81 b= ?
nie wiem co dalej i czy nawet dobrze to zaczełem:(
7 lut 11:17
ak1: log3√3 181=log3√31−log3√381=
0−log3√381
0−log3√381=0−(3√3)x=81
−3x*(√3)x=34
−3x*(312)x=34
−33x2=34
−3x2=4 |*2
−3x=8 |:−3
x=−83
7 lut 16:01
mortalis: dzieki wielkie
8 lut 15:59
AB: Nie rozumiem przekształcenia między 6 i 7 krokiem
−33x2=34
−3x2= 4
7 kwi 21:32
AB: Proszę o wyjaśnienie. Dziękuję
7 kwi 22:38
Eta:
3
√3 = 3
1*3
1/2= 3
3/2
i mamy;
wynik
| | 2 | | 8 | |
..... = |
| *(−4)*log33= − |
|
|
| | 3 | | 3 | |
7 kwi 22:49
Aga: Log3 √3/3
4 paź 17:17
bv: log 3√3 81 3√3 =
17 wrz 23:53
Janek191:
| | √3 | | 30,5 | |
log3 |
| = log3 |
| = log3 3−0,5 = −0,5 log3 3 = − 0,5*1 = − 0,5 |
| | 3 | | 31 | |
@bv: Nie wiadomo co tam jest napisane
18 wrz 08:25