Trójkąt w układzie współrzędnych
Agata: Punkty A=(4,0) oraz B=(0,−3) to wierzchołki trójkąta ABC. Punkt C należy do prostej y=x.
Pole trójkąta ABC wynosi 20. Czy trójkąt ABC jest prostokątny? Jakie współrzędne ma punkt C?
obliczyłam długość odcinka |AB|=5
wyznaczyłam wysokość która musi mieć 8
później wyznaczyłam prostą przechodząca przez dwa punkty A i B
później ze wzoru na odległość punku od prostej wyznaczyłam współrzędne C
i
wychodzi mi C=(−52,−52). I trójkąt na pewno nie jest prostokątny.
Czy moje wyniki są w porządku?
25 lut 20:59
Janek191:
A = ( 4, 0) B = ( 0, −3)
C = ( x, x)
→
CA = [ 4 − x, − x]
→
CB = [ − x, − 3 − x]
Mamy
P = 0,5 I det ( CA, CB ) I = 0,5 * I ( 4 − x)*( −3 − x) − x2] = 0,5 I −12 − 4 x + 3 x + x2 −
x2 i =
= I − 6 − 0,5 x I = 20
więc
x = − 52 lub x = 28
C = ( − 52, − 52) lub C = ( 28, 28)
=================================
25 lut 21:34
Mila:

y=x
P
ΔABC=20
C=(x,x)
BA
→=[4,3]
BC
→=[x−0,x+3]
4 3
x x+3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−⇔
|4x+12−3x|=40
|x+12|=40
x+12=40 lub x+12=−40
x=28 lub x=−52
C
1=(28,28) lub C
2=(−52,−52)
spr.
4 3
28 31
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *|4*31−3*28|= |
| *(124−84)=20 |
| | 2 | | 2 | |
lub
4 3
−52 −49
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| *|4*(−49)−3*(−52)|= |
| *|−196+156|= |
| *|−40|=20 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 lut 21:35
Mila:
26 lut 00:03