Równości trygonometryczne
Michał: Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną.
1+sin acos a = cos a1−sin a
25 lut 19:23
Michał: Jeszcze raz, bo źle to wygląda:
1+sin acos a = cos a1−sin a
25 lut 19:24
PW: Michale, wielka litera "U" do pisania ułamków.
25 lut 19:25
Michał: Właśnie tak myślałem, że coś źle robię, dzięki
| 1 + sin a | | cos a | |
| = |
| |
| cos a | | 1 − sin a | |
25 lut 19:26
Eta:
Założenia .............
| | (1+sinα)(1−sinα) | | cos2α | | cosα | |
L= |
| = |
| = |
| =P |
| | cosα(1−sinα) | | cosα(1−sinα) | | 1−sinα | |
25 lut 19:29
Eta:
@Michał
Masz może linka do tego arkusza?
25 lut 19:31
Michał: Niestety nie, jest to zbiór zadań do liceów i techników klasa 2. zakres rozszerzony autorstwa
państwa Kurczabów, wydanie III, dział 8., zadanie 16, jak będę miał wolną chwilę to podeślę
treść
25 lut 19:44
Eta:
Zad.16 / e
25 lut 19:52