proszę o rozwiązanie
Anna: Ciąg arytmetyczny (an) określony jest wzorem an =2n − 6 Zsumowano 10 kolejnych wyrazów
tego ciągu otrzymując liczbę 310 Które wyrazy zsumowano.
25 lut 19:06
Basia:
a
k+a
k+1+....+a
k+9= 310
a
k + a
k+r + a
k+2r+....+a
k+9r = 310
10*a
k + (r+2r+....+9r) = 310
10a
k + 45r = 310
r=2
10a
k+90=310
10a
k = 220
a
k = 22
2k−6=22
2k=28
k = 14
czyli zsumowano a
14+a
15+.....+a
23
sprawdź obliczenia
25 lut 19:12
Anna: dziękuję bardzo
mam jeszcze jedno zadanie
Rozstrzygnij czy istnieją takie dwa wyrazy ciągu (an) o wyrazie ogólnym
an = n3 + 10n +2010 które różnią się o 219
25 lut 20:55
iteRacj@:
k∊Z, m∊Z
ak = k3+10k+2010
am = m3+10m+2010
ak − am = 219
k3+10k+2010−m3−10m−2010 = 219
k3+10k−m3−10m = 219
(k−m)3+10(k−m)−219=0 k−m=t t∊Z
t3+10t−219=0
f(t)=t3+10t−219
f(5)=−44<0
f(6)=7617>0
funkcja nie ma pierwiastków całkowitych
a więc równanie nie ma rozwiązań całkowitych i nie istnieją takie dwa wyrazy ciągu, które
różnią się o 219
25 lut 22:06
Anna: dlaczego f5) i f(6)
26 lut 13:03
Anna: ale f(6) =216 +60 − 219 = 57
26 lut 13:15
Blee:
co nie zmienia faktu że miejsce zerowe jest gdzieś pomiędzy 5 a 6
26 lut 13:23
Blee: chociaż brakuje mi tutaj jeszcze pokazania, że jest to jedyne rozwiązanie tegoż równania
(jedyne miejsce zerowe funkcji f(t) )
26 lut 13:27
Basia: pochodna i przebieg
f'(t) = 3t2+10
pochodna jest stale dodatnia czyli funkcja jest stale rosnąca, może mieć (i ma) co najwyżej
jedno miejsce zerowe
f(5) i f(6) trzeba zwyczajnie zganąć, albo liczyć po kolei
f(1),f(2),f(3),f(4),f(5)<0
f(6)>0
czyli to jedyne miejsce zerowe jest w przedziale (5;6) bo funkcja jest ciągła
nie jest to więc liczba całkowita
t∉Z nie może = k−m∊Z
26 lut 13:48
Anna: dziękuję
26 lut 21:10