Rozwiąż nierówność
octopus: (x2+3x+2)(2x2+7x−4)(9x2)>0
25 lut 18:45
Basia:
x≠0 bo dla x=0 masz 2*(−4)*0=0 nie jest więc >0
dla x≠0 9x2 jest stale dodatnie wystarczy więc rozwiązać nierówność
(x2+3x+2)(2x2+7x−4)>0
liczysz Δ (dwie); rozkładasz trójmiany na iloczyny dwumianów
i rysujesz sobie falę albo wykresy; co wolisz
25 lut 18:51
octopus: Czyli 9x2 zapisujemy na osi jako 9 czy nic nie robimy ?
25 lut 19:04
octopus: Chyba nic skoro dodatnia
25 lut 19:04
Basia: nic nie robimy bo 9x2 nie wpływa na wynik
trzeba tylko pamiętać, że x≠0
25 lut 19:06
octopus: Oki A jescze jedno pytanie jeżeli delta w każdym wielomianie jest ujemna ale równanie ma być
większe od 0 to zapisujemy to jakoś na osi czy tylko zbiór pusty?
25 lut 19:11
Basia: w rysowaniu pomijamy
jeżeli jest stale dodatnie w ogóle ignorujemy
jeżeli jest gdzieś równe 0 trzeba sobie zazaczyć na osi (albo pamiętać)
jeżeli jest stale ujemne nie trzeba rysować, ale trzeba pamiętać żeby to co wyjdzie z rysunku
pomnożyć przez −1
25 lut 19:15
octopus: A jak mam taka nierówność (x2+x+6)(x2−3x+8)(x2+x+1)>0 i każda delta mi wyszła ujemna i teraz
kwestia jak zapisać odpowiedź.
A jeśli chodzi o ta 9 to na osi zaznaczę to jako 0 tak i odp będzie ze x∊ (−4,−2) ∪ (−1,0)
∪(12,∞)
25 lut 19:23
Basia:

ad.1 x∊R
ad.2 coś mi tam nie gra
x
2+3x+2 = (x+1)(x+2)
2x
2+7x−4=0
Δ=49+4*2*4 = 49+32=81
√Δ=9
| | 1 | |
czyli masz (x+4)(x+2)(x+1)(x− |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
x∊(−∞; −4)∪(−2,−1)∪( |
| ;+∞) |
| | 2 | |
może lepiej narysować wykresy niż falę
25 lut 19:52
Basia:

a fala wygląda tak jak wyże
25 lut 20:03
octopus: Oo teraz czaje, dzięki za cierpliwość 😄😄😄
25 lut 20:30