proszę o pomoc i wyjaśnienie
Michał99: Poproszę o pomoc :
Prosta o równaniu y=a2x+3a przecina hiperbolę o równaniu y=4/x w dwóch punktach A i B.
Wyraź długość odcinka AB w zależności od parametru a<0.
Wyznacz równanie prostej, która przecina opisaną w zadaniu hiperbolę tak, aby długość odcinka
AB była najmniejsza.
Zadanie 15 za 7 punktów matura próbna 2018 nowa era rozszerzenie.
25 lut 18:09
Basia:
szukamy tych punktów A i B czyli rozwiązaujemy układ równań
x≠0
4 = a
2x
2+3ax
a
2x+3ax−4=0
a≠0 bo dla a=0 mamy sprzeczność −4=0
mamy mieć dwa punkty wspólne czyli Δ>0
Δ=9a
2−4*a
2*(−4) = 25a
2
ponieważ w treści zażądano aby a<0
√Δ = 5|a| = −5a
| | −3a+5a | | 2a | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2a2 | | 2a2 | | a | |
| | −3a−5a | | −8a | | −4 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2a2 | | 2a2 | | a | |
|AB| jest najmniesze ⇔ |AB|
2 jest najmniejsze (bo |AB|>0)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|AB|2 = (−4− |
| )2 + (−a−4a)2 = 16 + 2*4* |
| + |
| + 25a2 |
| | a | | a | | a2 | |
no i szukasz teraz minimum tej funkcji w dziedzinie a∊(−
∞;0)
wzór funkcji możesz jeszcze przekształacać; zależy jak Ci wygodniej
25 lut 19:05
Eta:

1/ a
2x+3a=4/x , x≠0
a
2x
2+3ax−4=0 Δ= 25a
2 ,
√Δ=5a
to y=4a lub y= −a
f
'(a)=0 ......... ⇒ a=1>0 v a=−1 <0 −−− tę przyjmujemy zgodnie z treścią zadania
..........................
........................ uzasadnij ,że to minimum
to A(−1,−4) , B(4,1) i |AB|=5
√2
prosta ma równanie
y=x−3
25 lut 19:09
Basia: Cześć
Eto
√Δ=−5a bo zażyczono sobie w treści zadania, aby a było ujemne
25 lut 19:17
Eta:
Hej
Basia 
Właśnie patrzę,że a<0
Punkty A i B i u mnie i u Ciebie są ok mimo ,że wzięłam
√Δ=5a
Ty w |AB|
2 masz coś nie tak ?
Sprawdź czy dobrze widzę ...
25 lut 19:22
Michał99: ok przeanalizowałem wszystko i rozumiem! Dzieki wielkie i miłego wieczoru.
25 lut 19:55
Eta:
25 lut 19:56
Eta:
@Michał99
Masz może linka do tego arkusza?
25 lut 19:57