Niezależność
Ola: Czy jak zdarzenia A i B są niezależne to zdarzenia A oraz B' też są niezależne?
25 lut 17:37
Lech: Tak , poniewaz dla zdarzen A oraz B , niezaleznych P( A ∩ B ) = P(A) * P(B)
Zas dla zdarzen A oraz B '
P( A ∩ B' ) = P(A) − P(A ∩ B) = P(A) − P( A)*P(B) = P(A)*( 1 − P(B)) = P(A) * P(B ')
25 lut 17:51
PW: Tak.
P(A).P(B)=P(A∩B) − założenie
P(A)P(B')=P(A)(1−P(B))=P(A)−P(A)P(B)=P(A)−P(A∩B)=P(A∩B'), co kończy dowód.
Ostatnia równość:
P(A)−P(A∩B)=P(A∩B')
jest równoważnia równości
P(A)=P(A∩B)+P(A∩B'),
która jest oczywista z uwagi na fakt, że
A = (A∩B)∪(A∩B')
i zbiory (A∩B) oraz (A∩B')są rozłączne.
25 lut 18:07
PW: Nie widziałem odpowiedzi
Lecha
25 lut 18:08