Trygonometria...
Michał: Witam, mam problem z kilkoma zadaniami.
1. Wzór f(x)=
1sin2 x −
1cos2 x ;x∊(0;
π4 ) można zapisać jako...
Troszkę niewyraźnie ten odjemnik, ale jest tam 1/cos
2 x
2. Równanie |sin x| =
12 ma w przedziale <0; 2π> ile rozwiązań?
Proszę o nakierowanie mnie jak rozwiązać te zadania, z góry dziękuję
25 lut 17:25
the foxi:
2 zwyczajnie rozbij na przypadki
sin x=1/2 lub sin x=−1/2
25 lut 17:27
Michał: Ups, pomyłka, ma tam być |sin 2x| = 1/2
25 lut 17:29
the foxi:
Identycznie tyle że:
sin 2x=1/2 lub sin 2x=−1/2
| | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ, k∊C |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Wyznaczasz x
Potem dobierz takie k by otrzymać liczby z dziedziny
25 lut 17:38
PW:
| 1 | | 1 | | cos2x−sin2x | | cos(2x) | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| sin2x | | cos2x | | (sinx.cosx)2 | | | |
25 lut 17:42