matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij
Kalirr:
W trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AC wpisano prostokąt KBLM w sposób pokazany na
|BL|
|BK|
rysunku. Udowodnij, że
+
=1.
|BC|
|BA|
Domyślam się, że wynik wyjdzie z jedynki trygonometrycznej jednak jak to wszystko przekształcić? Chciałbym to rozwiązać bez ctg.
25 lut 16:43
Kalirr:
C na górze w trójkącie zamiast B
25 lut 16:43
PW:
|AK|
|MK|
=
(podobieństwo trójkątów).
|AB|
|BC|
|AB|−|KB|
|MK|
=
, a ponieważ |MK|=|BL| (boki prostokąta),
|AB|
|BC|
|KB|
|BL|
1−
=
,
|AB|
|BC|
co kończy dowód.
25 lut 17:02