Kula
Kasia13: Dwie równoległe płaszczyzny przecinają kulę i wyznaczają przekroje o polach 49π cm2 i 4π
cm2. Odległość między tymi przekrojami wynosi 9 cm. Oblicz pole powierzchni kuli.
Skąd mam wnioskować że przekroje te nie sa po jednej stronie wielkiego koła? Czy ktos mógłby mi
to wytłumaczyć?
25 lut 16:41
xyz:

niebieski przekroj o polu 4π [cm2], gdzie r
m − promien tego przekroju
rozowy przekroj o polu 49π [cm2], gdzie r
d − promien tego przekroju
zatem
4π = π*r
m2 −−> r
m = 2
49π = π*r
d2 −−> r
d = 7
P
k = 4*π*R
2
25 lut 17:24
xyz:

R
2 = 2
2 + (9−x)
2
R
2 = 7
2 + x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
49 + x
2 = 4 + (81−18x+x
2)
...
...
x = 2
zatem
R
2 = 49 + 4 = 53
P
k = 4*π*53 = ...
25 lut 17:24
Kasia13: Dzieki za rozwiazanie 😊 Ale skąd wiedziałeś ze przekroje te nie leżą po jednej stronie?
25 lut 17:31
xyz: Dlaczego nie moga byc po tej samej stronie?
drugi promien = 7
skoro odleglosc jest 9 no to ... graficznie tego nie rozrysujesz...
25 lut 17:35
xyz: niestety nie potrafie tego jakos matematycznie uzasadnic
moze Mila lub Eta jak sie pojawia to cos napisza.
25 lut 17:43
Eta:
Jest ok
25 lut 18:24
Mila:

1)
środek kuli znajduje się między płaszczyznami− to masz rozwiązane.
2) środek kuli jak na rysunku (poniżej płaszczyzn):
W ΔAPS:
2
2+(9+x)
2=R
2, x>0
W ΔBOS:
x
2+7
2=R
2
−−−−−−−−−−−−
4+81+18x+x
2=x
2+49
18x=−36
x=−2∉D
25 lut 19:35