Rozwiąż nierówność
Placek: Rozwiąż nierówność:
x2 − 2x ≥ 2|x−1| + 7
Szczerze mówiąć to już nie mam pomysłu na to zadanie. Próbowałem rozbijać moduł na dwa
przypadki ale w ogóle nie wychodziło. Podejrzewam że rysunek by wyjaśnił sprawę, ale ciężko
zrobić tak dużą i wiarygodną funkcję.
25 lut 16:25
Jerzy:
Dla: x ≥ 1 rozwiązujesz: x2 − 2x ≥ 2(x − 1) + 7
Dla: x < 1 rozwiazujesz: x2 − 2x ≥ 2( − x + 1) + 7
25 lut 16:28
Adamm: albo zauważyć
|x−1|2−2|x−1|−8≥0
t=|x−1|
t2−2t−8≥0
25 lut 16:30
Jerzy:
I założenie: t ≥ 0
25 lut 16:31
Placek: Dobra, dzięki zrobiłem
sposobem Jerzego. Wcześniej nie wychodziło bo dla x < 1 nie odwróciłem znaków. Głupi błąd a
dużo zmienił
25 lut 16:34
Placek: a skąd to |x−1|2?
25 lut 16:35
Adamm: (−(x−1))2=(x−1)2=|x−1|2 bo znak nie ma znaczenia
25 lut 16:37
Jerzy:
x2 − 2x = (x − 1)2 − 1
25 lut 16:37