Liczb naturalnych nie większych od 2012, które nie są podzielne ani przez 10 ani
alinka: Liczb naturalnych nie większych od 2012, które nie są podzielne ani przez 10 ani przez 11 jest
..........
25 lut 16:10
Lech: A− zbior liczb podzielnych przez 10
A= { 10,20,30,......2010}
| A | = 201
B− zbior liczb podzielnych przez 11
B= { 11,22, 33, .....2002}
| B | = 182
C− zboir liczb podzielnych przez 110
C= {110 ,220,330,....1980}
| C | = 18
X− zbior liczb podzielnych przez 10 i 11
| X | = |A| + |B| − |C | = 365
Y − zbior ktore nie sa podzielne przez 10 ani przez 11
| Y | = 2012 − 365 = 1647
25 lut 20:47